Imp Questionnare

ЁЯУЪ✍️ рдЖрдЬ рдХा рдЬ्рдЮाрди ✍ 

(1)  рджेрд╢ рдХे рд╕рдмрд╕े рдмреЬे рдкрд░рдоाрдгु рдХेрди्рдж्рд░ рдз्рд░ुрд╡ рдиे рдХाрдо рдХрд░рдиा рдЖрд░ंрдн рдХрдм рдХिрдпा рдеा

    Answer   – 08 рдЕрдЧрд╕्рдд, 1985

(2) рдЕंрддрд░िрдХ्рд╖ рдоें рдЬाрдиे рд╡ाрд▓ा рдк्рд░рдердо рдЬीрд╡ рдХा рдиाрдо рдеा

    Answer    – рд▓ाрдЗрдХा [Laika] (рдПрдХ рдХुрддिрдпा)

(3)  рдЕंрддрд░िрдХ्рд╖ рдоें рдпाрди рд╕े рдмाрд╣рд░ рд╡िрдЪрд░рдг рдХрд░рдиे рд╡ाрд▓ा рдк्рд░рдердо рд╡्рдпрдХ्рддि рдеा

    Answer      – рдПрд▓ेрдХ्рд╕ी рд▓िрдпोрдиोрд╡ [Alexey leonov]

(4)  рдк्рд░рдердо рдЕंрддрд░िрдХ्рд╖ рд╢рдЯрд▓ [Space Shuttle] рдХा рдиाрдо рдПрд╡ं рджेрд╢

    Answer   – рдХोрд▓рдо्рдмिрдпा (рдЕрдоेрд░िрдХा, рд╡рд░्рд╖ 1981)

(5)  рдк्рд░рдердо рдоाрдирд╡ рд░рд╣िрдд рдЕंрддрд░िрдХ्рд╖ рдХा рдиाрдо рдПрд╡ं рдиिрд░्рдоिрдд рджेрд╢

    Answer    – рд╢ेрди्рдЬू (рдЪीрди)

(6)  рдоंрдЧрд▓ рдЧ्рд░рд╣ рдкрд░ рдЬाрдиे рд╡ाрд▓ा рдкрд╣рд▓ा рдЕंрддрд░िрдХ्рд╖ рдпाрди рдХा рдиाрдо

    Answer      –  рдкाрдердлाрдЗंрдЯрд░ [Pathfinder] (6 рдЬुрд▓ाрдИ, 1997)

(7)  рдЗрдирд╕ेрдЯ – 3E  [INSAT-3E] рдХा рд╕рдлрд▓ рдк्рд░рдХ्рд╖ेрдкрдг рд╣ुрдЖ рдеा

    Answer     – 28 рд╕िрддрдо्рдмрд░ 2003

(8)  рдХрдХ्рд╖ा рдоें рдк्рд░рдердо рдЕंрддрд░िрдХ्рд╖ рдк्рд░рдпोрдЧрд╢ाрд▓ा [Space Laboratory] рдХा рдиाрдо рдПрд╡ं рдХिрд╕ рджेрд╢ рдж्рд╡ाрд░ा рдиिрд░्рдоिрдд рдХिрдпा рдЧрдпा

    Answer     – рд╕्рдХाрдИрд▓ैрдм (рдЕрдоेрд░िрдХा, рд╡рд░्рд╖ 1973)

(9)  рдк्рд░рдердо рдЕंрддрд░िрдХ्рд╖ рдкрд░्рдпрдЯрдХ [Space Tourist] рдХौрди рдеा

    Answer     – рдбेрдиिрд╕ рдЯीрдЯो (рд╡рд░्рд╖ 2001)

(10)  рдкрд╣рд▓ा рдоाрдирд╡ рд░рд╣िрдд рдЕंрддрд░िрдХ्рд╖ рдпाрди

    Answer      – рд▓ुрдиा 16 (12 рд╕िрддрдо्рдмрд░ 1970

Join ЁЯФЬ 

Comments

Popular From Month

Important Formulas - Average

Saka Era

Important Abbreviations in Banking

Mission Karmayogi

Taj Mahal

Hormones in Human Body

Disposal of the Business of the Government of India

Current Affairs Questions Answers March 2017

GK and Most Important Questions

NOBEL PRIZE WINNER 2020